Gri

Gri, bine si rau
Foto: „Lumi paralele” de Karezoid Michal Karcz

N-aș spune despre gri că este o culoare, dar nici că nu este… Gri este mai mult decât o simplă clasificație cromatică, mai mult decât o reprezentare a efectelor luminii, este o paletă de nuanțe ale trăirilor ființei, de tonuri ale vieții. Gri este un loc aparte de unde poți vedea tot ce se petrece pe nesimțite în jur…

Cu toții ne zbatem între întuneric și lumină, între propriile noastre idei despre ceea ce înseamnă bine și ceea ce înseamnă rău. Dacă de cele mai multe ori avem impresia, poate chiar fără să fim conștienți de acest lucru, că suntem ființe morale și îndrăznim să criticăm ceea ce ni se pare în mod evident rău, trebuie să spun că există prea puțini oameni care să pună la îndoială ideile de bine ale celorlalți. Filozofia veche care a născut simbolul yin și yang a înțeles cel mai bine acest lucru, fiindcă înțelepciunea supremă este să constați punctul de echilibru al tuturor lucrurilor, fără să te aliezi vreunei părți anume, fără să creezi dualitatea.

Dualitatea e generată de noi, de propria noastră minte. Împărțim și ne-am obișnuit să împărțim totul și aici își face obârșie conflictul, fie că vorbim de conflictul la nivel micro, între relațiile între oameni, în cuplu, în familie, fie că vorbim de conflictul la nivel macro, între relațiile între grupuri de oameni, națiuni, organizații, etc. Ne lăudăm cu faptul de a fi independenți, dar cred că atunci când vom câștiga independeța vom fi pierdut posibilitatea de a fi liberi. Și cât de liber este un om independent care trăiește singur până la urmă?

Ființe raționale, așa credem despre noi, înzestrați cu puterea de a confrunta și combate emoțiile primitive care încurcă bunul drum al vieții. Cât de raționale sunt niște ființe care se omoară între ele pentru o bucată de pământ, pentru bani, pentru credințe religioase și dumnezei, pentru concepte absurde? Împărțim lumea de fiecare dată când propriile noastre idei de bine nu se potrivesc cu ideile de bine ale celorlalți și o trecem prin foc și sabie pentru că, nu-i așa, „punctul meu alb” este mai important decât „punctul tău negru”…

Toate culorile se găsesc într-un fel sau altul în Gri. Gri este etalonul ignorat al unei lumi saturate prea mult în propriile-i idioțenii. Gri este locul de unde poți vedea cum pe nesimțite, în jur, lumea se încâlcește în propriul ei sens.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.