Ne- Convingeri

Mi-am dat seama că nu sunt convins de foarte multe lucruri, că pentru mine contează foarte mult faptul de a nu aparține de convingeri. Nu sunt convins, spre exemplu, de faptul că există Dumnezeu și dacă ar exista, că se interesează de binele nostru. Nu sunt convins nici că binele și răul sunt două forțe independente una de alta și în același timp de mintea umană. Nu sunt convins că dezvoltarea umană este totuna cu evoluția umană și că această dezvoltare poate avea loc plecând de la colectivitate la individualitate, ci mai degrabă invers. Nu sunt convins că înființarea de grupuri care propovăduiesc adevărul sau evoluția este prielnică.

Nu sunt convins că gândirea pozitivă atrage tot timpul ceva pozitiv și nu sunt convins că a fi mereu negativ înseamnă totuna cu a fi realist. Nu sunt convins de faptul că vorbele înțelepților sunt mereu înțelepte și că proștii rostesc întotdeauna numai prostii. Nu sunt convins că oamenii care știu multe lucruri sunt neapărat inteligenți, cum de asemenea nu sunt convins că aceia care nu au școală sunt toți lipsiți de educație. Nu sunt convins că dorințele, dacă sunt îndeajuns de mult dorite se vor și întâmpla. Nu sunt convins că dragostea poate vindeca un vis visat de multă vreme.

Nu sunt convins că politețea trebuie practicată oricând și pentru oricine, nu sunt convins că dacă îi tratezi pe cei din jur mereu cu îngăduință, asta îi va face să te respecte. Nu sunt convins că trebuie explicat orice gând sau acțiune doar pentru a te face înțeles, nu sunt convins că a spune „înțeleg” este tot una cu a înțelege. Nu sunt convins că afecțiunea trebuie arătată oricui și pentru orice, nu sunt convins că oricine merită prețuit.

Nu sunt convins că lumea se va sfârși pentru că asta scrie într-o carte, dar nici că nebunii vorbesc întotdeauna numai vorbe deșarte. Nu sunt convins de existența unor lucruri magice, dar nici că știința poate să explice orice. Nu sunt convins că rațiunea este superioară emoțiilor, nu sunt convins că sentimentele pot corecta iraționalul din noi. Nu sunt convins că orice act artistic înseamnă artă, nu sunt convins de cultura care aparține maselor.

Nu sunt convins că înțelepciunea poate să fie atinsă atunci când este un deziderat. Nu sunt convins că timpul vindecă rănile interioare, ci doar le oprește din sângerare și le cicatrizează. Nu sunt convins că tristețea este o stare de rău, nu sunt convins că zâmbetele sunt doar din fericire. Nu sunt convins de multe lucruri și asta este o stare de a fi a mea, o zonă gri dacă vreți. Nu sunt convins că e bună, dar e tot ceea ce am momentan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.