Cine deține controlul?

controlul
autocontrol
Foto: djoe.deviantart.com

Suntem „mari” în propria noastră percepție, capabili de autocontrol sau capabili să modificăm atât de multe coordonate ce țin de realitatea înconjurătoare. Și totuși este îndeajuns să intrăm în contact cu o bacterie sau un virus, invizibile, pentru a ne pierde zile întregi, poate chiar săptămâni întregi vigoarea și echilibrul fizic, dar și psihologic.

Dacă se întâmplă să alăturăm în alimentația noastră ingrediente sau alimente complet incompatibile, în foarte scurt timp întregul organism are de suferit, iar capacitatea noastră de a rezolva lucrurile zilnice, banale, se diminuează considerabil, sau chiar se anulează.

Nu rezistăm prea mult în frig, la temperaturi sub 0 grade, dar nici în arșița unei veri, la peste 35 de grade Celsius. Orice furtună mai puternică poate să ne pună în pericol viața sau modul de a trăi, mai ales atunci când este însoțită de fenomene conexe. Suntem ca un colb de praf ce poate fi înlăturat în orice moment de natura dezlănțuită.

Am învățat să folosim electricitatea în moduri care acum câteva secole ar fi părut ceva de domeniul demonicului. Însă dacă o furtună solară puternică ar lovi pământul și tot ceea ce funcționează azi în mod exclusiv electric și-ar pierde complet funcționalitatea, am fi pur și simplu pierduți în umbra adâncă a unei primitivități moderne, fără posibilitatea de a produce și livra la scară industrială mâncare, medicamente, haine, căldură, apă ș.a.m.d.

Pământul pe care stăm l-am înțesat cu locuințe unde trăim, unde lucrăm, unde ne relaxăm sau învățăm, însă orice mișcare mai puternică a plăcilor tectonice poate să niveleze orice clădire, oricât de mare, în care noi ne desfășurăm viețile.

Suntem niște ființe foarte firave. Am reușit să creăm lucruri uimitoare, remodelând lumea din temelii, dar am rămas la fel de fragili în fața unor elemente pe care de cele mai multe ori nici nu le băgăm în seamă. Destul de aroganți pentru a ne acorda singuri calificativul de „superiori” ai naturii lumii în care trăim, am rămas profund coruptibili, în sensul cel mai larg al acestui cuvânt. Și atunci cine are autocontrol? Cine deține de fapt puterea? Noi? Mai gândiți-vă puțin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.