Cum să-ți trăiești viața?

Foto: photobucket.com

Mă gândeam zilele trecute că există două tipuri de oameni sau mai degrabă două tipuri de atitudini în viață ale oamenilor. Unii vor să își trăiască viața la maxim, însemnând să profite de micile plăceri ale ei de fiecare dată când au ocazia, alții vor să aibă parte de un maxim al vieții, trăind îndelung și aplicând regula moderației.

Toate acestea se leagă de acel latin îndem al lui Horațiu, care spunea Carpe diem, quam minimum credula postero (Culege ziua de azi și fii cât mai puțin încrezător în viitor), care a fost transformat mai apoi în Trăiește-ți clipa. Și ce înseamnă mai exact să-ți trăiești clipa?

Primul tip de atitudine de care vorbeam mai sus este caracteristic oamenilor care nu se îngrijorează prea mult de efectele negative ale micilor plăceri: le place să se bucure de o bere sau un pahar de vin cu prietenii, unii dintre ei fumează, fără să se gândească prea mult la nocivitatea țigărilor, profită de aproape orice ocazie de a se distra într-un club sau la o petrecere a unui prieten și nu se întreabă ce mâncăruri sunt mai sănătoase pentru organism.

Al doilea tip de atitudine este specifică oamenilor moderați, care se îngrijesc de corpul lor, care nu se gândesc prea mult la plăcerile vieții, ci mai degrabă cum să aibă o viață lungă și sănătoasă. Sunt persoane care în general nu beau alcool, sau foarte rar și la anumite ocazii, nu fumează, au o dietă bazată pe alimente sănătoase, printre care multe fructe și legume și care fac un anumit tip de sport pentru a-și întreține fizicul.

Fiecare dintre aceste două feluri de indivizi adoptă îndemnul lui Horațiu, ca principiu de viață, așa cum îl înțelege fiecare, însă cred că dictonul vroia să însemne cu totul și cu totul altceva. Primul tip descris este acela care foarte ușor cade în extremul situațiilor în care se află și mai devreme sau mai târziu, abuzurile, fie că vorbim de alcool, fumat, ore nedormite îi vor crea probleme de sănătate, fizică dar și mentală și îl vor îmbătrâni mult mai repede. Pe de altă parte, în al doilea tip descris sunt acele persoane care exagerează cu propriul lor stil sănătos de a trăi, până într-acolo încât nu mai ajung să se bucure de evenimentele din viața lor care merită, chiar dacă anii pe care îi vor trăi vor fi mai mulți.

Foto: starfishenterprise.deviantart.com

Oricum ar fi, ideea este simplă: ai o singură viață, deci cum să-ți trăiești viața? Care dintre cele două atitudini este mai potrivită? De fapt, întrebarea este una singura: cum vrei să arăți și să gândești la bătrânețe? Aștept cu interes părerile voastre.

4 comments on “Cum să-ți trăiești viața?

  1. Pingback: Blogstorming 22.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.