Politicienii se schimbă, politica NU!
Regretatul comediant George Carlin spunea într-un interviu televizat că nu ai nevoie de o teorie a conspiraţiei formală, atunci când interesele converg. Adică este de ajuns să existe un interes pentru diverse persoane aflate într-o poziţie de putere sau o sferă de influenţă, pentru ca acestea să se grupeze în jurul lui, indiferent dacă sunt oameni aflaţi în partide politice adverse, companii multinaţionale concurente şi aşa mai departe.
Între partidele politice de stânga, partidele politice de dreapta şi celelalte care se află între cei doi poli, diferenţele sunt doar acelea care trasează metodologia de acţiune politică. În realitate, scopul (interesul) politic este, în termenii cei mai simpli, obţinerea puterii. Lucrurile se schimbă atunci când un partid câştigă scaunul guvernării, fiindcă atunci, scopul acestuia în dimensiunea politică naţională este substituit de misiunea impusă de sfere ale puterii şi influenţei aflate deasupra acestei dimensiuni. Oricare ar fi situaţia, rareori cetăţenii au vreun beneficiu în lucrurile care contează cu adevărat.
De fiecare dată când se schimbă misiunea, se schimbă şi partidul însărcinat să o ducă la bun sfârşit. Această schimbare, de cele mai multe ori apare sub forma unor alegeri, la care cetăţenii cu drept de vot sunt chemaţi să îşi facă „datoria”. În realitate, sistemul de vot doar ne dă impresia că avem libertatea de a alege. Politicienii învingători sunt selecţionaţi ca să reprezinte acea majoritate a stării unei naţiuni la un anumit segment de timp. Cărţile sunt făcute, iar jucătorii neimportanţi sunt învinşi, fără măcar să-şi dea seama de acest lucru.
În prezent, în politică nu mai contează ideologia, fiindcă scopul dictează mijloacele de acţiune, iar acestea, din păcate pentru noi, sunt scuzate de către înfăptuitorii lor. Fiindcă politica este un mare joc al feţelor, interschimbabile între ele şi periodic schimbate pentru a sugera un echilibru de putere şi un regulament democratic de conducere al statelor. Cunoaşteţi vreun partid, vreun om politic al timpurilor moderne (sau chiar şi al timpurilor trecute?) despre care să spuneţi că este complet curat, că a făcut lucruri care să aducă un aport semnificativ la bunăstarea unei naţiuni şi mai mult decât atât, la starea ei de libertate? Mă îndoiesc…
Atât timp cât interesele celor puţini sunt cele care conduc evoluţia acestei lumi, fără ca noi să fim conştienţi de ceea ce se întâmplă, politicienii se vor schimba mereu, pe când politica va rămâne întotdeauna aceeaşi: ignorantă şi disimulată.
1 thought on “Politicienii se schimbă, politica NU!”