Discursul președintelui

18. iunie 2012 comunicare 1
Discursul președintelui

Ce anume face un discurs prezidențial să fie… un discurs prezidențial?

Sunt sigur că ați urmărit cel puțin un discurs al unui președinte, fie din România, fie din SUA, fie din orice alte țară și că ați observat rigurozitatea, liniaritatea ideilor exprimate, tonul clar și formalitatea comportamentului persoanei aflată în funcția de președinte de stat. Acestea sunt unele din elementele cheie ale unui discurs, însă nu sunt singurele.

În comunicarea unui mesaj de la acest nivel înalt, întotdeauna se ține seama de contextul în care are loc discursul. Din acest motiv, rigurozitatea poate fi înlocuită de flexibilitate, iar ideile pot fi împărtășite și într-un mod emoțional către audiență.

Limbajul nonverbal (gesturile, mimica, poziția corpului) și limbajul para-verbal (intonația, ritmul, accentuarea vocii) sunt element cruciale atunci când vine vorba de un discurs, în general, dar cu atât mai mult cu cât este unul prezidențial. Tocmai de aceea, un discurs prezidențial este repetat de nenumărate ori cu specialiști, în condiții anticipate de stres, iar toate elementele descrise mai sus trebuie învățate la fel cum ai învăța o poezie.

Astfel este practicat nu numai textul propriu-zis al discursului, ci și gesticularea, tonul vocii, accentuarea vocii pentru a imprima mai bine anumite idei către publicuri. Președintele este antrenat de asemenea să pară spontan, deoarece nimeni nu este atent la un personaj sec și nimeni nu-l ascultă fiind rigid. Fiecare glumă, fiecare gest sau cuvânt „în afara contextului” nu este în afara contextului! Întregul discurs prezidențial este pregătit dinainte cu mult efort fizic și psihic, atât din partea specialistului, cât și din partea actorului principal.

Cu toate acestea, în mod public,  apar factori imprevizibili care pot „deturna” linia firească a unui discurs, făcându-l pe emițător să demaște involuntar aparența spontaneității discursive. Mai pe scurt, personajul în cauză se transformă,  devine incapabil să mai articuleze așa cum a fost învățat, începe să se bâlbâie, să amestece cuvintele, mai pe scurt: pierde controlul propriului mesaj și e demascat!



1 thought on “Discursul președintelui”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.