Vreau asta, ACUM!

Noi, oamenii suntem nişte fiinţe tare interesante. În mod special atunci când vine vorba de dorinţele noastre. Fiindcă dorinţele, în general, nu au răbdare, se vor a fi împlinite cât mai curând posibil, ACUM dacă se poate şi cu cât mai puţine costuri pentru noi. Lucrul acesta ni se întâmplă destul de des, fie că vrem să cumpărăm un produs, să mergem într-o călătorie sau, mai rău, să intrăm într-o relaţie sau să o salvăm chiar.

Vrem să se întâmple imediat pentru că sesizăm potenţialul unei oferte, probabil cea mai bună de până atunci şi din acest motiv nu vrem să o lăsăm să ne scape printre degete. Şi aici intervine ceva neaşteptat. Dintr-o dată, acea dorință de nestăvilit se transformă în frică, o frică iraţională care în majoritatea cazurilor ne determină să acţionăm pripit şi să facem alegerile greşite.

E un sentiment profund al proprietății, pe care de cele mai multe ori nu îl conștientizăm. Vrem ceva, cât mai curând, pentru că ne poate aduce diverse beneficii odată ce se află în proprietatea noastră. Însă nu beneficiile pe care le anticipăm ne determină acea dorință puternică, ci confortul sau plăcerea pe care le dobândim, psihologic. Și tocmai în momentul acela, atunci când dorința de a dobândi plăcere prin a avea ceva, se transformă în frica irațională a faptului de a nu putea dobândi acea plăcere, tocmai atunci suntem în punctul cel mai vulnerabil posibil. Datorită vulnerabilității noastre, în detrimentul unei alegeri corecte și cât mai bune, care necesită un timp anume, noi facem o alegere bazată pe timpul cel mai scurt în care putem dobândi „ceva-ul”.

Pe această vulnerabilitate psihologică se bazează de cele mai multe ori oamenii din vânzări, de la cei care vând în sistem d2d (door to door), până la aceia în funcții mai mari în companii. De câte ori nu am auzit expresia „această ofertă este valabilă numai acum și este cea mai bună de pe piață„; însă în realitate, dacă aștepți, vei găsi o ofertă la fel de bună, dacă nu chiar mai bună, din partea altor companii. Însă tu vrei ACUM și îți este teamă că nu vei mai găsi o asemenea ofertă, de aceea s-ar putea să faci alegerea greșită pentru tine.

Același lucru se întâmplă și în relațiile inter-umane. De multe ori nu avem răbdarea să analizăm o situație delicată sau să-l ascultăm pe celălalt, pentru că noi vrem ACUM clarificare, vrem ACUM să fie totul bine, se ne simțim bine din nou și asta pentru că intervine acea frică irațională, care ne spune: ai să pierzi. În realitate nu știi ce se va întâmpla, însă cu siguranță nu ajută pe nimeni dacă devii irațional.

„ACUM” poate fi momentul cel mai slab al firii umane, momentul în care vindem raționalitatea pe timpul cel mai scurt posibil în care putem dobândi confortul sau plăcerea, pentru că ne displace să fim în afara acestei zone, ne displace ca lucrurile să fie imprevizibile. Alegerea pe care o facem mai întotdeauna este cea mai previzibilă dintre toate, dar și cea mai ușoară. Însă cred cu adevărat că alegerile cele mai bune în viață, vin după o rațională și de multe ori grea, așteptare.

Sursa foto: outofmygord.com

One comment on “Vreau asta, ACUM!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.