Țara Severinului…

Îndemnat de un fior, pornit acum câteva zile, când postam un comentariu pe un alt blog, astăzi voi scrie despre orașul în care am prins rădăcini adânci de când m-am născut – Drobeta Turnu Severin.

Așezat domol pe malul Dunării și alcătuit după un plan ordonat, cvasi-perpendicular, Drobeta Turnu Severin are o istorie veche ce îl leagă de epoca antică a dacilor și romanilor, fiind printre primele cetăți de piatră construite pe teritoriul vechii Dacii, dar are și o istorie medievală aș putea spune, totuși tânără, fiindcă și-a primit numele de la ruinele Cetății Severinului ce dominau peste împrejurimi în jurul anului 1833. Astfel, în Severinul de astăzi se găsesc nenumărate monumente ce îi cinstesc „biografia”: cetatea, castrul roman, thermele (băi) romane, piciorul podului lui Traian construit după planurile arhitectului Apolodor din Damasc, fiind printre cele mai importante. În timpul lui Septimiu Sever (193) orașul a fost ridicat la rangul de colonia, ceea ce le oferea locuitorilor drepturi egale cu cetățenii Romei. Peste veacuri, Cetatea Severinului a format un important fort de luptă împotriva otomanilor, în înaintarea acestora spre Țara Românească, dar și spre centrul Europei. Tot în Drobeta Turnu Severin a pășit pentru prima oară, la 8 mai 1866, prințul Carol, ce avea să devină în scurt timp primul rege al României. O descriere frumoasă o face Alexandru Vlahuță în „România Pitorească”, din care puteți citi un fragment AICI. Pentru cei mai curioși, puteți citi mai pe larg despre istoria orașului AICI.

Astăzi, Muzeul Porților de Fier găzduiește tot ceea ce definește istoria acestui oraș, de la perioada daco-romană, până aproape de epoca noastră. În ultimii ani s-au depus eforturi pentru păstrarea, dar totodată și modernizarea orașului. Ruinele s-au păstrat și sunt în curs de reedificare, la fel și Castelul de Apă, Palatul Cultural Theodor Costescu (sau cum îi spunem noi, simplu, Teatrul) de asemenea. Deși Drobeta Turnu Severin nu a fost cruțată de regimul comunist, care a distrus nenumărate case vechi, maiestuoase, a păstrat totuși, mai bine decât multe alte orașe din țară, urme ale unei epoci frumoase.

Castelul de Apa

Desigur, ar fi multe lucruri de îmbunătățit în continuare, de la mentalitatea oamenilor, până la asfaltarea de străzi, renovarea clădirilor vechi și îmbogățirea evenimentelor culturale, însă într-un fel, se poate observa, deși moderat, un mers înainte, spre o dezvoltare corespunzătoare. Orașul beneficiază de monumente (printre care și cele menționate mai sus) și zone de promenadă (Strada Crișan, zona Parcului Central cu busturile lui Traian și Decebal, cu cafenele, Fântâna Arteziană și Teatrul, Parcul Rozelor cu Monumentul Eroilor și cele două tunuri din război, Parcul Dragalina sau Grădina Publică care conduce către Cetate, Parcul Radu-Negru cu Hala Radu-Negru, Parcul Muzeului PF, cu nenumărate ruine și statui) care merită vizitate și admirate ca zestre a orașului, dar și a țării și istoriei ei. De asemenea, lanțurile de hipermarketuri și magazine retail, cum ar fi Cora, Carrefour, Bricostore, Dedeman, Lidl, Penny, InterEx oferă locuitorilor și celor care vizitează orașul tot ceea ce au nevoie zi de zi. Am considerat necesar să menționez acest lucru, pentru a nu se bănui că ar fi un oraș înapoiat; nu, nu este, dar are o istorie pe care alte orașe nu o au și asta ne face mândri pe noi, cei care ne-am născut și am crescut în Severin. Iar vara, Plaja Drobeta de pe malul Dunării este o excelentă alternativă pentru mare, puteți să mă credeți pe cuvânt.

După această lecturare ați putea crede că fac reclamă orașului meu. Tot ce pot spune este că aveți dreptate, normal că fac reclamă și cred că oricine ar trebui să facă măcar acest lucru, să-și dedice un timp pentru a scoate în evidență orașul din care au făcut sau poate încă mai fac parte. Deși este primul articol pe care îl scriu pe blog despre Drobeta Turnu Severin, de-a lungul timpului am încercat să sprijin cum am știut mai bine tot ceea ce se întâmplă pozitiv acolo, chiar dacă trăiesc în București de aproximativ 7 ani și îmi vizitez orașul mai rar; pornind cu o simplă pagină de Facebook, Turnu lui Sever, sau creând o legătură cu oameni din diverse alte grupuri sau ONG-uri, ca DTS Flow spre exemplu, sau promovând site-uri dedicate orașului, ca Vizitați Severinul.

Cred că merită să fie cunoscut mai bine orașul meu și fiindcă trăim în epoca internetului 2.0, consider că bloggerii născuți în Severin, cu toții, ar trebui să se coaguleze, atât timp cât au un interes sincer în a promova o comunitate online locală și implicit orașul lor, al nostru.

Veți mai auzi de Drobeta Turnu Severin…

Pompierii

P.S: Pentru galerie de fotografii cu orașul vechi, orașul nou și împrejurimi, intrați AICI și AICI.

3 comments on “Țara Severinului…

  1. L-ai povestit cu sufletul; ai putea simţi că dacă ai închide ochii, l-ai vedea, şi oriunde te-ar purta paşii pe lumea asta, este şi va rămâne locul tău din înăuntru, sălaş al primelor amintiri. I-am fost umblet de multe ori, Dragoş, mai cu seamă în epoca şcolară, când făceam o sumedenie de excursii la hidrocentrală, iar atunci, eu mică, ea mare şi copleşitoare, mi s-a părut ceva fantastic, îmi aduc aminte că am fost un nu mai ştiu ce sală, a turbinelor, parcă, şi mă uitam la toate acele maşinării fascinată, mă gândeam în mintea mea de copil cum e vraja asta cu facerea energiei.
    Ai făcut bine că ai povestit despre o parte din tine; lasă-te purtat de impuls şi mai dă-ni-te, astfel, în crâmpeie de spus despre tărâmurile tale; ale mele sunt cele bănăţene; le-am plecat însă de ceva vreme; destulă…dar mereu mă va bântui dorul şi nostalgia plaiurilor mele.

    1. Da, l-am povestit cu sufletul, fiindcă face parte din mine. Când voi mai avea ocazia voi mai povesti de acolo, tot la fel. Mulţumesc pentru comentariu Camelia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.