Hypatia din „Agora”
Acțiunea filmului „Agora” are loc în Egiptul de sub stăpânire romană, în jurul anului 391 d.Hr., în „jurul” Bibliotecii din Alexandria. Este povestea Hypatiei, femeie matematician, astronom și filozof platonic, dar și povestea sclavului ei Davus.
Hypatia este un personaj istoric atestat prin anul 415 al erei creștine care sfârșește bătută, mutilată și într-un sfârșit arsă de către o bandă de călugări creștini, fiind considerată păgână și principalul motiv al conflictului dintre Cyril, episcop al Alexandriei și prefectul Oreste, care nu era agreat de creștini. Conform enciclopediei bizantine Suda, Hypatia era o femeie-geniu a vremii ei, dedicându-și viața filozofiei, îmbrățisând dreptatea și castitatea, interpretând deseori, public, din Platon, Aristotel și alții pe placul ei. În „Istoria Ecleziastică” a unui Socrate Scolasticul, aflăm de asemenea despre devoțiunea Hypatiei pentru filozofie, ca fiică a filozofului Teon și succesoare a școlii lui Platon și Plotin. Ni se spune de asemenea că veneau oameni din îndepărtări ca să primească sfaturile acesteia legate de principiile filozofiei, că nu era sfioasă în a participa la adunările bărbaților, fiind admirată cu atât mai mult. Spre deosebire de aceste două surse, în Cronicile lui Ioan, episcop copt al orașului Niceous (sau Nikiu) ni se spune că Hypatia era devotată magiei, măsurărilor cerești și că influența oamenii prin trucurile ei satanice, inclusiv pe guvernatorul orașului.
Diferența dintre film și realitatea istorică există, în mod clar. Însă ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit a fost portretizarea foarte negativă a creștinilor. Nu numai că sunt proști, naivi și sălbatici, dar și criminali în masă în acest film, tot ei reușind să o prindă și să o condamne pe Hypatia spre sfârșit. Nu neg că nu au existat astfel de grupări în acea vreme, fiindcă până la urmă, orice religie se răspândește cu atât mai repede cu cât numărul fanaticilor este mai mare, dar parcă sunt exagerate în mod nedrept aceste aspecte.
În încheiere pot spune că filmul „Agora” este unul într-adevăr fascinant atât prin persoanjele ilustrate cât și prin imaginile incredibile ale orașului Alexandria, prin povestea de iubire nedesăvârșită care se iscă și prin elogiul adus științei. În afară de acestea, filmul este tras de păr, pentru că asta se cere. Durează două ore. Îi dau nota 7 fix și vi-l recomand.
Referințe: Bede’s Library, Cosmopolis|Alexandria.