Starea lumii: Retrospectiva 2012

Continuând „tradiția” începută cu articolul de anul trecut, voi încerca și de această dată să detaliez unele dintre cele pe care eu le consider a fi evenimente in 2012 semnificative pe plan mondial, dar și în țara noastră. Dezastre naturale, proteste și conflicte armate, festivități și descoperiri științifice, toate sunt din nou parte – ca într-un cerc – a dinamicii umanității.

Evenimente in 2012: Lumea

evenimente in 2012 in lume

Surse fotografii:
thediamondjubilee.org
huffingtonpost.com
dailymail.co.uk
pcmag.com
rt.com
nasa.gov
cds.cern.ch
london2012.com
arstechnica.com
wikipedia.org

La început de evenimente in 2012 se situează cea mai celebrată persoană din lume, Regina Elisabeta a II-a. Jubileul de diamant, însemnând aniversarea a 60 de ani de la urcarea pe tronul Regatului Unit, al Canadei, Australiei și Noii Zeelande și de la devenirea conducătorului Commonwealth-ului este marcat în mod fastuos, atât în Regat, cât și pe mapamond. Un lucru e cert: bunica e încă absolută!

La fel ca și acum 2 ani, în 2012, protestele a aproximativ 80.000 de persoane din Grecia ating iarăși o amploare violentă pe fondul măsurilor de austeritate. Ușor spre nord-est, Vladimir Putin câștigă un nou mandat de președinte cu 64% din voturi, un succes disputat atât de OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa), cât și de miile de protestatari din Rusia. Oricum, lui Putin nu prea îi pasă.

Coreea de Nord se pregătește să lanseze o rachetă balistică sub motivația trimiterii unui satelit pe orbită (da, sigur…), în ciuda dezacordului internațional, care vede în acest gest o încălcare a acordului de limitare a activităților nucleare nord-coreene. De bine, de rău, racheta explodează în timpul lansării, eveniment rușinos pentru proaspătul conducător Kim Jong-un. Între timp, coastele Indoneziei sunt lovite de două cutremure cu magnitudinea de 8,6 și 8,2 pe Richter, care, deși scutură bine și părți din India, Malaezia, Singapore și Thailanda, nu provoacă pagube considerabile.

Cu mare vâlvă, acțiunile Facebook devin publice, deși începutul este dezamăgitor – doar 0,6 procente peste IPO (Oferta Publică Inițială). Așadar, ne putem bucura cu toții că avem conturi la o companie listată pe bursă, sau… nu. Un alt dezastrul natural lovește de această dată nordul Italiei. Un cutremur de 6 pe Richter și o replică de magnitudine 5,1 sunt înregistrare în regiunea Emilia Romagna, provocând distrugerea a numeroase clădiri istorice și lăsând cel puțin 3000 de persoane fără o locuință.

Ultima și cea de-a doua tranziție a planetei Venus din acest secol are loc între 5 și 6 iunie, fiind unul dintre cele mai importante evenimente in 2012 din punct de vedere astronomic. Dacă nu ați prins trecerea, mai aveți ocazii în 2117 și 2125.

ONU declară război civil în Siria, după o serie de conflicte armate în mai multe localități mici monitorizate de trimișii Națiunilor Unite. Turcia sprijină rebelii sirieni în detronarea guvernului, aprinzând gâlceava dintre cele două țări.

Într-un sfârșit, fizicienii de la CERN dobândesc cele mai concrete dovezi privind particula care poate explica viața și diversitatea în Univers – misteriosul bozon Higgs. Fizicianul Peter Ware Higgs aștepta din anii ’60 această – aproape – confirmare.

După jubileul reginei, Jocurile Olimpice devin al doilea mare eveniment din Marea Britanie, dar și din lume, cu miliarde de telespectatori de pe tot Globul. Regina face o intrare fulminantă, deși regizată, parașutându-se dintr-un avion alături de celebrul agent 007. Cum am spus, bunica e absolută! În altă ordine de fapte și din ciclul „evenimente in 2012 absurde”, în India, aproape 700 de milioane de cetățeni sunt lipsiți de electricitate, în urma uneia dintre cele mai mari întreruperi de curent din istoria mondială. Evenimentul nu îi impresionează în mod deosebit pe indieni, deoarece rețeaua națională de energie este în curs de dezvoltare.

Startul primei misiuni pe Marte a NASA o dă roverul Curiosity, care timp de 2 ani va efectua numeroase analize pe Planeta Roșie.

Egiptul, proaspăt ieșit din Primăvara Arabă, lansează un atac aerian în Peninsula Sinai, ca răspuns la uciderea a 16 soldați egipteni la un punct de frontieră, dovedind puterea noii conduceri civile a președintelui Mohammed Morsi.

Ca o doamnă cu intenții mereu ascunse, Rusia intră după 19 ani de negocieri în Organizația Mondială a Comerțului, îndeplinind condițiile de aderare. În SUA, virusul West Nile infectează aproximativ 640 de persoane din Texas și multe altele din regiunea Dallas. În aceeași perioadă, cercetătorii australieni reușesc implantarea primului ochi bionic, cu 24 de electrozi, servind ca proteză oculară pentru o pacientă suferind de pierderi de vedere, datorate retinitis pigmentosa, o boală degenerativă a ochilor. A început robotizarea, clar!

Tot pe teritoriul Statelor Unite, dar de data aceasta în cadrul ambasadelor din Egipt, Yemen, Maroc, Sudan și Tunisia au loc numeroase demonstrații violente împotriva filmului Innocence of Muslims, publicat pe YouTube și considerat ofensator de către musulmani. Mai mulți ambasadori își întrerup misiunile diplomatice și părăsesc zonele cu probleme, iar ambasadorul din Libia se află printre cei uciși. Este bine totuși că filmulețul de pe internet era doar un trailer…

Mișcarea Occupy Wall Street împlinește un an și sărbătorește, ați ghicit, cu noi proteste în New York, dar și în peste 30 de țări din lume. După cum era de așteptat, Turcia retaliază împotriva Siriei într-un conflict armat, soldat cu mai mulți morți civili. Întorcându-ne pe teritoriul american, uraganul Sandy lovește Cuba, Haiti și Jamaica, precum și mai multe state din SUA, cele mai afectate fiind New York, Connecticut și New Jersey. Dezbaterile electorale pentru alegerea președintelui SUA sunt prinse în tăvălugul acestui dezastru natural, însă fără niciun fel de legătură, rezultatele sunt câștigate de Barack Obama, care este reales ca președinte.

În altă ordine de fapte, Conferința ONU pentru Schimbările Climaterice din Quatar prelungește Protocolul Kyoto – care impune reducerea gazelor cu efect de seră pentru țările industrializate – până în 2020. Și Coreea de Nord reușește să lanseze cu succes, a doua oară, racheta balistică pentru punerea unui satelit pe orbită, luând prind surprindere(??!) comunitatea internațională și recalibrând imaginea lui Kim Jong-un.

Evenimente in 2012: România

evenimente in 2012 in Romania

Surse fotografii:
newz.ro
businessmagazin.ro
mediafax.ro
adevarul.ro
oraromaniei.com
cinemarx.ro
gandul.info
business24.ro
jurnalul.ro
stirileprotv.ro
realitatea.net
romanialibera.ro
antena3.ro

Lista de evenimente in 2012 la noi în țară începe cu frig și manifestări de stradă în Târgu-Mureș, apoi București și alte orașe. În fața Palatului Cotroceni, o mână de oameni protestează împotriva provocării demisiei lui Raed Arafat din funcția de subsecretar de stat la Ministerul Sănătății. Ceva mai târziu, mult mai multe mâini de oameni se strâng în Piața Universității și pe lângă protestul inițial, adaugă tot mai vehement îndemne la demiterea președintelui Traian Băsescu și guvernului condus de Emil Boc. Se strâng oameni în stradă și în alte orașe din țară, scandând lozinci similare. Apogeul manifestărilor are loc în Duminica de 15 ianuarie, când mai mulți indivizi devin violenți, atacând trupele de jandarmi și provocând mai multe distrugeri materiale pe traseul Universitate – Unirii din capitală. Nu știu cine m-a pus atunci să merg să fac cumpărături din market.

Pentru calmarea spiritelor, Raed Arafat este repus în funcția anterioară și ușor ușor, guvernul Emil Boc este înlocuit de guvernul Mihai Răzvan Ungureanu.

În altă ordine, tânăra alpinistă româncă Crina Coco Popescu reușește să intre în Cartea Recordurilor ca fiind prima femeie care a escaladat Muntele Sidley din Antarctica la doar 16  ani. Ce n-aș da pentru mai puțină politică în media și mai multe știri de acest tip…

Continuând seria de evenimente in 2012 românești, Prințul Paul a fost recunoscut ca membru al Casei Regale după 21 de ani; nu de Casa Regală, ci de ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție). Cum vine asta, sincer, nu știu.

Mai departe, cei de la Chevron pun stop-joc temporar la exploatarea gazelor de șist din România (Vaslui și Constanța), în urma contestărilor publice din partea cetățenilor. Bine, rău? Și un succes formidabil la Cannes cu 4 filme românești, principalul reprezentat în competiția oficială fiind „După dealuri” de Cristian Mungiu. Celelalte pelicule sunt „Orizont” de Paul Negoescu, „Nu mă atinge-mă” de Adina Pintilie și scurt-metrajul „Tabăra din Răzoare” de Cristian Iftimie, toate participând la diferite secțiuni din cadrul festivalului. Cu siguranță e de bine.

Cum n-am avut de ales, ne-am procopsit cu alegeri locale la începutul verii în România. USL iese câștigător cu 50,2% din voturi, pe locurile următoare clasându-se PDL cu 14,8% și PPDD cu 8,1% (sursa: gandul.info). Nu după mult timp, fostul premier Adrian Năstase, membru în PSD, încearcă să-și provoace moartea prin împușcare, după aflarea verdictului de condamnare definitivă dat de ICCJ în legătură cu dosarul „Trofeul Calității”; nereușind-i sinuciderea, fostul premier ajunge în arest.

Continuând regretabil tot pe domeniul politicii, noul premier Victor Ponta este declarat plagiator de revista The Economist. Încă o pată internațională pe imaginea României. Și Bacalaureatul din 2012 pare mai dezastruos ca în ceilalți ani, în ciuda ratei promovabilității crescute de 1-2% în urma contestațiilor (sursa: adevarul.ro). Trăiască recorectarea!

Președintele este suspendat în august 2012. Și cum nu se putea altfel, tot evenimentul declanșează un scandal internațional. Traian Băsescu invită cetățenii cu drept de vot să nu voteze, USL mizează pe participarea masivă, iar referendumul este în cele din urmă invalidat. La noi, democrația funcționează în constelația bizarului. Tot bizară este și clasa 0, începută anul trecut. Experimentul Educația continuă.

Și cum pâinea nu este niciodată de ajuns, circul este garantat în cazul privatizării Oltchim, când președintele PPDD, Dan Diaconescu, aduce banii de garanție în pungi.

În octombrie 2012 s-au împlinit 90 de ani de la încoronarea primilor regi ai României Mari, astfel că sunt sărbătoriți la Alba Iulia de peste 1000 de persoane. Tot în octombrie, USL umple Arena Națională cu un număr record de membrii și simpatizanți într-un miting fără precedent. Pe partea cealaltă, a PDL-ului, se organizează (probabil de ciudă) Congresul PPE. De un lucru sigur m-am lămurit: sunt prea mulți politicieni în țara asta!

Basarabia se unește cu România în spirit pe 21 octombrie în Piața Victoriei, într-un marș care încearcă să revendice istoria și tot în octombrie începe scandalul „Nașilor” din CFR. Trimiterea de pachete de către părinți studenților din București și alte orașe este pusă în pericol.

După dosarul CFR-iștilor urmează cel al bancherilor: 33 reținuți, inclusiv vicepreședintele BRD.

2012 se încheie triumfător în dimensiunea politică pentru USL. Alegerile parlamentare din 9 decembrie le oferă succesul cu 60% pentru Senat și 58% pentru Camera Deputaților. Proiectul ARD iese din funcțiune după scorurile jenante, iar PPDD reușește să ocupe scaune în Parlament. Ce-or avea deosebit scaunele alea nu înțeleg!

 *

La toate evenimentele de anul trecut, mondiale și naționale se adaugă bineînțeles sfârșitul lumii, dezamorsat pe 21 decembrie de… realitate, spre nefericirea unora; din ciclul „evenimente in 2012 de-a dreptul prostești”.

Surse informative:
infoplease.com
zigzagonline.ro
wikipedia.org
futuretimeline.net

Un gând despre “Starea lumii: Retrospectiva 2012

  1. Pingback: Starea lumii: Retrospectiva. Evenimente in 2012 | Ganduri si Nuante | BunDeCitit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*