Joburile viitorului vor fi mobile

joburile viitorului
joburile viitorului
Foto: xboxpsycho.deviantart.com

Gândește-te în felul următor: peste 100 de ani, transportul public va fi avansat până în punctul în care o călătorie, bunăoară, de la New York la Londra, va dura doar 60 de minute, spre deosebire de aproximativ 6 ore în prezent. În afară de asta, majoritatea, dacă nu chiar toate tehnologiile comunicării vor exista în cloud. Într-o astfel de lume, cu siguranță, vom putea vorbi de joburi mobile.

Forța de muncă a viitorului va fi mobilă, sau, în orice caz, într-o măsură mult mai mare decât este astăzi. Angajatul viitorului va pleca de acasă la ora 8 dimineața pentru a se îndrepta spre aeroportul din New York. La ora 8:15 se va îmbarca în avionul cu destinația Londra, pentru a ajunge acolo în jurul orei 9:30. În decurs de o oră, cât va fi durat călătoria, acest individ va fi reușit să asiste la o ședință virtuală timp de 30 de minute, să-și cumpere bilete pentru un concert de pian în Paris din acea seară, convingând 10 prieteni din 10 orașe diferite de pe mapamond să i se alăture și să-i mai rămână 15 minute la dispoziție pentru a învăța câțiva pași noi de dans în camera virtuală a avionului, la unul din cursurile la care se va fi înscris.

Scopul călătoriei sale la Londra nu va fi de a ajunge la birou, ci la o conferință importantă, în care prezența fizică este necesară. De fapt, acest angajat al viitorului, nici nu va fi prezent la biroul său din Londra, deoarece toată munca pe care o face se desfășoară în timpul deplasărilor sale cu alte scopuri. Iar biroul său nu se află într-o clădire de birouri, ci acasă, într-o cameră special amenajată. Totul este dinamic, iar munca este cât se poate de mobilă, desfășurându-se într-un spațiu constrâns numai și numai de necesitățile individuale, nu și de cele corporative.

Descriind astfel o probabilitate a cum vor fi angajații și joburile viitorului, putem să deducem totodată că timpul liber al unui individ va arăta complet diferit în secolele următoare. El va putea fi împletit deseori cu timpul profesional, fiindcă felul de a face lucrurile să meargă, felul de a rezolva problemele de natură profesională va deveni mult mai flexibil sau mult mai fluid.

Ce alte elemente vedeți voi potrivite pentru joburile viitorului? Cum vă imaginați pe voi, dacă ați fi un angajat în secolul următor?

Acest articol face parte dintr-o mini serie ce analizează diferite perspective ale viitorului, alături de: „Specialitățile statelor” și Fundamentele viitorului, așa cum le-am înțeles la IMWorld” în „Ce am înțeles eu de la Internet & Mobile World„.

One comment on “Joburile viitorului vor fi mobile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.